Ontdek de Elzas via een kampeervakantie

De Elzas, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, is een betoverende regio die bekend staat om zijn pittoreske landschappen, schilderachtige dorpjes en rijke culturele erfgoed. Eén van de beste manieren om de schoonheid en charme van deze regio te ervaren, is door middel van een kampeervakantie. Kamperen in de Elzas biedt niet alleen de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuur, maar ook om de unieke lokale cultuur, keuken en wijnen te ontdekken. In deze blog nemen we u mee op een reis door de Elzas en laten we zien waarom een kampeervakantie hier de perfecte keuze is.

Ontdek een uniek en gevarieerd landschap

De Elzas, gelegen in de regio Elzas-Lotharingen, is gezegend met een adembenemend landschap, met heuvels, wijngaarden en bossen. Het regionale natuurpark van de Noordelijke Vogezen is een paradijs voor natuurliefhebbers, met talloze wandelpaden en fietsroutes die u meenemen door een betoverend landschap. Of u nu een ervaren wandelaar bent of gewoon wilt genieten van een ontspannen wandeling in de natuur, er is voor elk wat wils. Kamperen in de Elzas biedt u de mogelijkheid om elke dag wakker te worden met een prachtig uitzicht en direct vanuit uw tent, caravan of camper de natuur in te trekken. Misschien minder voor de hand liggend voor een kampeervakantie, maar toch het benoemen waard: de Elzas is schitterend in de herfst.

Charmante dorpen

Naast het natuurlijke landschap staat de Elzas ook bekend om zijn schilderachtige dorpjes. Bezoekers worden betoverd door de kleurrijke vakwerkhuizen, smalle geplaveide straatjes en kleurrijke bloemen die de dorpen sieren. Eén van de meest bekende en charmante dorpjes is Eguisheim, dat vaak wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het ligt dichtbij de stad Colmar, welke groter is maar grotendeels dezelfde uitstraling en sfeer deelt. Wandel door de kronkelende straatjes, bewonder de prachtige architectuur en geniet van de warme en gastvrije sfeer.

Cultuur en geschiedenis

Een ander hoogtepunt van de Elzas is de rijke culturele geschiedenis. De regio heeft een unieke mix van Franse en Duitse invloeden, wat tot uiting komt in de architectuur, taal en keuken. Zo spreken de meesten Fransen in Elzas-Lotharingen ook goed Duits. Er zijn veel historische bouwwerken en musea in de regio te vinden, zoals ook het grote Kasteel Haut-Kœnigsbourg in Orschwillen en het Écomusée d’Alsace in Ungersheim. Breng zeker een bezoek aan de stad Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas en de thuisbasis van het Europees Parlement. Verken de oude binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en bewonder de prachtige kathedraal en charmante grachten.

Heerlijke gastronomie: de lokale gerechten en wijnen

Na een dag vol avontuur en ontdekkingen, is het tijd om te genieten van de heerlijke Elzasser keuken en wijnen. De regio staat bekend om zijn gastronomische tradities, met gerechten zoals zuurkool, tarte flambée en Munsterkaas. Bezoek een lokale markt, proef de lokale specialiteiten en geniet van een glas Elzasser wijn. Even behoefte aan iets anders? Ervaar dan de Italiaanse culinaire hoogstandjes in het geweldige restaurant “La Petite Venise”.

Wijnhuizen en wijngaarden

De Elzas heeft een lange traditie in wijnproductie en biedt een scala aan wijngaarden en wijnroutes om te verkennen. Van pittoreske familiebedrijven tot gerenommeerde wijnhuizen, er is voor elk wat wils. De Elzas is vooral beroemd om haar witte wijnen zoals Riesling, Gewürztraminer en Pinot Gris. Bezoek de wijngaarden, maak kennis met de gepassioneerde wijnmakers en leer meer over het productieproces. Neem ook zeker deel aan een wijnproeverij. Het proeven van de heerlijke Elzasser wijnen op hun eigen terrein voegt een extra dimensie toe aan uw ervaring.

Activiteiten voor het hele gezin

Naast de prachtige natuur, charmante dorpjes, rijke cultuur en heerlijke wijnen, biedt de Elzas ook een scala aan activiteiten voor het hele gezin. Breng een bezoek aan het Europapark, een van Europa’s grootste attractieparken, gelegen aan de grens van de Elzas. Hier kunnen zowel jong als oud genieten van spannende attracties, shows en entertainment. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, raden we aan om de Elzas te verkennen via de Route des Châteaux, waar u imposante kastelen en historische ruïnes kunt ontdekken. Bent u een grote wijnliefhebber? Dan is de Route des Vins d’Alsace, oftewel de Elzasser wijnroute, voor u het ideale avontuur.

Vind uw ideale camping in de Elzas

Op onze website Campingsfrance.nl vindt u diverse soorten campings in Frankrijk, waaronder ook in de Elzas. U vind eenvoudig een kampeerplek die aansluiten bij uw voorkeuren, of u nu alleen bent, samen of met het hele gezin op vakantie gaat. Met behulp van de zoekfilters kiest u eenvoudig de juiste camping. U kunt eenvoudig het gewenste thema van de camping selecteren, aangeven welke faciliteiten er aanwezig moeten zijn en wat u in de omgeving wilt kunnen vinden. Zo kunnen gezinnen met jongere kinderen kunnen genieten van gezinscampings met kindvriendelijke faciliteiten en een animatieteam. Heeft u oudere kinderen, dan kiest u voor een familiecamping met zwembaden en diverse recreatieve activiteiten.

Als u op zoek bent naar rust en natuur, zijn er meer dan genoeg campings die zich in een serene omgeving te midden van groene landschappen bevinden. Voor degenen die van levendigheid en gezelligheid houden, zijn er campings met voorzieningen zoals bars en terrassen waar u anderen kunt ontmoeten. Als je avontuurlijk ingesteld bent, zijn er sportieve campings waar u kunt genieten van een breed scala aan activiteiten, zoals wandelen, fietsen en watersporten. Geniet u vooral graag van zon, strand en ontspanning, zijn er campings aan een meer waar u kunt zonnebaden en zwemmen.

Voor liefhebbers van cultuur en culinaire ervaringen zijn er campings die ideaal gelegen zijn om de rijke geschiedenis en gastronomie van de Elzas te verkennen. Daarnaast zijn er zelfs Campéole campings en flowercampings voor specifieke wensen. Houd u van een intieme sfeer, dan kunt u kiezen voor charmecampings die bekend staan om kleinschaligheid en gastvrijheid. Ook zijn er luxe campings waar u glamping accommodaties zoals een tent, mobile home of chalet kunt huren.

Waarom kiest u voor een camping en niet een vakantiepark of hotel?

Kamperen in de Elzas biedt de mogelijkheid om te genieten van de schoonheid van de natuur, de rijke cultuur te ontdekken en te genieten van heerlijke gerechten en wijnen. Het is een avontuurlijke en authentieke manier om deze betoverende regio te ervaren. Dus pak uw tent in, neem de caravan mee of stap de camper in en ga op ontdekkingstocht in de Elzas! Een kampeervakantie hier zal ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring zijn die u lang bij zal blijven.