Blog: Auvergne, pays sans parure: zonder fratsen

Auvergne

Op zoek naar ons stekkie in Frankrijk, inmiddels alweer 9 jaar geleden, kwamen wij, Daan en Jacqueline, al Googelend, bij deze oude boerderij uit 1880 terecht. De boerderij gelegen in het groene hart van Frankrijk, departement de Puy-de-Dôme (het departement van de uitgedoofde vulkanen (puys) en om nog preciezer te zijn de streek Les Combrailles.
Les Combrailles is een uitgestrekte hoogvlakte, een streek met een ongerepte natuur, diep uitgesneden dalen en kloven bezaaid met vijvers en kleine vredige gehuchten. Water, in de vorm van rivieren, vijvers en watervallen, is alomtegenwoordig; de Gorges de la Sioule, een echt vis-, zwem- en watersportparadijs, met kloven en meanders (Queuille, dat je absoluut gezien moet hebben) en kratermeren zoals Le Gour de Tazenat.

Camping de Puy-de-Dôme

De Puy-de-Dôme, departementnummer 63, stond en staat bekend als een arme streek. Vroeger zag je aan het kenteken van de auto waar de eigenaar vandaan kwam. En als mensen dan zagen dat je departementnummer 63 had keken ze altijd een beetje met medelijden naar je. Grappige anekdote is dat dit departement oorspronkelijk de naam Mont-d’Or (Goudberg) zou dragen, maar de afgevaardigde van Clermont-Ferrand, Gauthier de Biauzat, verhinderde dit omdat hij dacht dat deze naam de aandacht van de belastingdienst zou trekken. En aangezien de Auvergne als ‘boerengebied’ (en dus ‘arm’) bestempeld staat wilde men dat vooral zo houden…..
Maar de Auvergnat is niet arm, integendeel, ze zijn rijk! Rijk en trots op hun authenticiteit!
Onze B&B met eveneens vakantiehuisjes en een camping à la ferme heet Sans Parure, wat betekent eenvoudig, zonder opsmuk. Dat was precies wat we zochten, en precies wat deze streek ook uitstraalt. Geen fratsen, maar aandacht voor wat echt belangrijk is; ruimte, rust, gemoedelijkheid en lekker eten. En lekker eten dat kunnen ze hier in de Auvergne! De mensen hier, met overwegend boerenbedrijven, willen vooral veel, lekker en niet duur eten. Geen liflafjes of poespas.
Het enige restaurantje hier in dit dorpje, met slechts 247 inwoners, heeft eens een chefkok gehad die had gewerkt in restaurants met Michelinsterren. De inwoners vonden het maar niks. En niet veel later vertrok de chefkok al mopperend en verontwaardigd; hij voelde zich sterk ondergewaardeerd. De Pâté pommes de terre oftewel een Auvergnatse aardappeltaart, maar ook Truffade en Aligot zijn bekende streekgerechten. Gerechten die de maag goed vullen, en dat is nodig bij noeste arbeid. Vooral de Pâté pommes de terre serveren wij nogal eens bij onze Table d’hôte omdat ook kinderen hiervan smullen.
Op slechts 9 uurtjes rijden van Nederland ligt de Auvergne. Dit gebied heeft een enorm aanbod aan culturele en sportieve ontspanningsmogelijkheden, maar het nodigt ook uit tot ontspannen genieten van de natuur. In de omliggende dorpen en steden worden vooral ’s zomers veel activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld rommelmarkten, pétanque-wedstrijden en jazzfestivals. De geschiedenis is hier overal aanwezig; in de huizen van beroemde figuren (generaal Desaix in het Manoir de Veygoux), op oude verzetsplaatsen en de mijnen zoals Saint Eloy les Mines. Montluçon heeft een prachtig middeleeuws kwartier en verschillende musea. Ook kunnen kinderen hier een middeleeuwse speurtocht doen, uitgezet door het VVV.

Dagtocht suggesties

• De Puy-de-Dôme. Het treintje dat u naar boven brengt, de Panoramique des Dômes, heeft grote panoramische ramen waardoor u een prachtig uitzicht heeft over de 80 vulkamen die de Auvergne telt. Deze lopen over een lengte van 60 km in een lijn van Noord naar Zuid en vormen de ‘Keten van de Puys’.
• Saint Nectaire, met zijn typisch Auvergnatse kerk en heerlijke kaas.
• De prachtige oude stadjes Hérisson en Souvigny
• Het middeleeuwse stadje Charroux met oa een eigen zeep-, confiture-, en mosterdmakerij,
• Spoorbrug Viaduct des Fades en de stuwmeren, alsook een waterval in St Priest des Champs.
• St. Pourcain, bekend ook om zijn wijn
• Menat met zijn prachtige brug en Chateau Rocher
• Voor de kinderen pretpark Le Pal (attractiepark en dierentuin in één) en Vulcania (ervaar hoe een aardbeving voelt!).
De Auvergne biedt de mogelijkheid om tot rust te komen. Om gewoon in de zon een boekje lezen, een wandeling te maken of alleen maar te zitten en te genieten van de prachtige uitzichten welke op elke hoek van de straat weer anders zijn. Zonder stress, zonder iets te moeten. Het is een streek waar ontspannen genieten voorop staat. Het is een plek om weer op adem te komen.

Bekijk hier alle Campings in Auvergne