De mooiste fietsroutes in Frankrijk

Fietsen in Frankrijk is een fantastische ervaring. Het land heeft zoveel te bieden, van schilderachtige dorpen en steden tot adembenemende landschappen en natuurparken. Het is dan ook niet verrassend dat het land een van de beste bestemmingen ter wereld is om te fietsen. Met meer dan 17.000 km aan bewegwijzerde fietspaden biedt Frankrijk talloze routes voor fietsliefhebbers van elk niveau. In dit artikel nemen we u mee op een reis langs de zes mooiste fietsroutes in Frankrijk: La Route Napoleon, Tour de Bourgogne, La Véloscénie, Canal des 2 mers, Loire à Vélo en Dolce Via.

Waarom kiezen voor een fietsvakantie in Frankrijk?

Een fietsvakantie is een geweldige manier om te genieten van de schoonheid van de natuur en tegelijkertijd actief te blijven. Het is een fantastische manier om te ontsnappen aan de dagelijkse stress en om te ontspannen terwijl u het prachtige landschap ontdekt. Frankrijk is de ideale bestemming voor een fietsvakantie vanwege de gevarieerde landschappen en uitstekende infrastructuur.

Of u nu kiest voor de prachtige bergen van de Alpen, de glooiende heuvels van de Provence of de adembenemende kustlijnen van Bretagne, er is voor ieder wat wils. Frankrijk heeft ook talloze historische steden, charmante dorpjes en bruisende markten die u onderweg kunt ontdekken. Het land biedt ook een uitstekende keuken, van lokale kazen en wijnen tot heerlijke regionale gerechten. Een fietsvakantie in Frankrijk biedt niet alleen de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuur en cultuur, maar ook om actief bezig te zijn en onvergetelijke herinneringen te maken.

1. La Route Napoleon

La Route Napoleon is een iconische fietsroute die loopt van Grenoble naar Cannes. De route volgt het pad dat keizer Napoleon Bonaparte nam toen hij in 1815 terugkeerde naar Parijs na zijn verbanning op het eiland Elba. De route is ongeveer 315 km lang en neemt fietsers mee door de prachtige Franse Alpen en de Provence. Het hoogtepunt van de route is de Col de la Bonette, de hoogste verharde bergpas in Europa op 2.802 meter.

De route begint in Grenoble en voert fietsers door de spectaculaire landschappen van de Vercors. De bergen zijn hier relatief steil, maar de route is goed bewegwijzerd en er zijn voldoende mogelijkheden om te rusten en te genieten van het uitzicht. De route vervolgt zich door de Provence, waar fietsers kunnen genieten van lavendelvelden, olijfboomgaarden en wijngaarden. De route eindigt in Cannes, waar fietsers kunnen genieten van een verfrissende duik in de Middellandse Zee.

2. Tour de Bourgogne

Tour de Bourgogne is één van de meest populaire fietsroutes in Frankrijk en biedt fietsliefhebbers de mogelijkheid om door de pittoreske wijngaarden van de Bourgogne-regio te fietsen. De route is een rondrit en begint en eindigt in de stad Dijon. De route is ongeveer 800 kilometer lang en voert fietsers door historische steden zoals Beaune en Dijon, en langs beroemde wijngaarden zoals Meursault, Gevrey-Chambertin en Chablis.

De Tour de Bourgogne is een prachtige manier om de Bourgogne-regio te verkennen, en biedt fietsers de kans om te genieten van de rijke geschiedenis, cultuur en gastronomie van dit deel van Frankrijk. Het is een uitdagende route, maar goed bewegwijzerd en er zijn talloze mogelijkheden om te rusten en te genieten van de lokale keuken en wijnen.

3. La Véloscénie

La Véloscénie is een bijzondere fietsroute van Parijs naar de Mont-Saint-Michel. De route is ongeveer 435 km lang en neemt fietsers mee door de mooie landschappen van Île-de-France, Normandië en Bretagne. De route voert langs veel van de meest belangrijke historische bezienswaardigheden in het land, zoals het kasteel van Versailles, de abdij van Mont-Saint-Michel en de kathedraal van Chartres.

De route begint in Parijs, waar fietsers de Eiffeltoren, de Champs-Élysées en vele andere beroemde bezienswaardigheden kunnen verkennen. De route vervolgt zich door het regionale park van de Perche en door de groene vallei van de Eure. Fietsers kunnen aan het einde van de tocht genieten van de prachtige kustlijn van Normandië en eindigen bij het iconische Mont-Saint-Michel eiland.

4. Canal des 2 mers

Het Canal des 2 Mers is een indrukwekkende fietsroute van ongeveer 750 km lang die begint in Royan aan de Atlantische Oceaan en eindigt in Sète aan de Middellandse Zee. De route loopt door de regio’s Aquitaine, Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon en biedt fietsers de kans om historische steden zoals Toulouse en Carcassonne te verkennen en te genieten van de prachtige landschappen langs de oevers van de Garonne en het Canal du Midi.

Fietsers beginnen in Royan en verkennen de beroemde wijngaarden van Bordeaux voordat ze langs de oevers van de rivier de Garonne fietsen. In Toulouse stappen ze over op het Canal du Midi, dat hen door de prachtige landschappen van de Languedoc-Roussillon voert en langs historische bezienswaardigheden zoals Carcassonne. De route eindigt in Sète aan de Middellandse Zee, waar fietsers kunnen ontspannen en genieten van de lokale specialiteiten.

5. Loire à Vélo

Loire à Vélo is één van de meest bekende fietsroutes in Frankrijk. De route is ongeveer 900 km lang en volgt de rivier de Loire van Nevers naar Saint-Nazaire aan de Atlantische Oceaan. Fietsers rijden door prachtige landschappen en passeren enkele van de meest beroemde kastelen in Frankrijk. Onderweg zijn er vele mogelijkheden om te stoppen in schilderachtige dorpen en steden, waar u kunt genieten van lokale gerechten en wijnen.

De route begint in Nevers, waar fietsers kunnen genieten van de prachtige gotische kathedraal en de middeleeuwse straatjes. Fietsers rijden langs de rivier de Loire en passeren onderweg zowel het grote Kasteel van Chambord als het prachtige Kasteel van Chenonceau. De route eindigt in Saint-Nazaire, waar fietsers kunnen genieten van de prachtige stranden aan de Atlantische kust.

6. Dolce Via

Dolce Via is een mooie fietsroute die loopt van de Franse Alpen naar de Ardèche. De route is ongeveer 120 km lang en voert fietsers door de spectaculaire landschappen van de Vercors en de Diois. De route begint in La Voulte-sur-Rhône en eindigt in Die. Onderweg zijn er vele mogelijkheden om te stoppen in kleine dorpen en steden, waar u kunt genieten van de lokale keuken en de cultuur van de regio.

De route begint in La Voulte-sur-Rhône, waar fietsers kunnen genieten van het prachtige landschap van de Rhône-vallei. De route vervolgt zich door het regionale park van de Vercors, waar fietsers kunnen genieten van de prachtige bergen en de natuurlijke schoonheid van de regio. Breng ook een bezoek aan het middeleeuwse stadje Pontaix. In het eindpunt van de route, Die, kunnen fietsers genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad.

Lange rit? Overnacht op een campings langs de route

Bent u van plan om dit jaar één van deze prachtige fietsroutes in Frankrijk te verkennen? Als u voor één van de langere routes kiest, is het van groot belang om vooraf een comfortabele plek gevonden te hebben om onderweg te overnachten. En er is geen betere verblijfplaats voor tijdens uw fietsvakantie dan op een camping! Op onze website, CampingsFrance.nl, kunt u gemakkelijk campings in heel Frankrijk ontdekken en vergelijken. Zo vindt u eenvoudig de ideale gezingscamping voor kinderen tot 12 jaar en de mooiste familiecamping voor een verblijf met kinderen van 12 tot 18 jaar. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om als koppel op fietsvakantie te gaan. In dit geval raden we een kleine charmecamping aan, of een chique glamping als u houdt van extra luxe.

Vergelijk en kies uit verschillende Franse campings

Door het boeken van een camping via onze website, bent u verzekerd van een comfortabel en betaalbaar verblijf tijdens uw reis door Frankrijk. U kunt kiezen uit een breed scala aan campings, van kleine campings met eenvoudige voorzieningen tot grote campings met zwembaden, restaurants en animatieprogramma’s. Bovendien biedt onze website een handige zoekfunctie waarmee u campings kunt filteren op basis van uw specifieke voorkeuren, zoals locatie, prijs en faciliteiten. Of u nu op zoek bent naar een Franse camping met rust en natuur, of juist een levendige en gezellige camping, u zult zeker een geschikte camping vinden die aan uw wensen voldoet.