Blog Lyon: De stad vergeten door Nederlanders: Lyon

Lyon in de Rhône-Alpes

Als student heb ik Jette van Bergen het geluk gehad om in de stad Lyon te mogen studeren. Lyon, de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Het rijk van meesterkok Paul Bocuse, de stad van de statige Rhône en de sierlijke Saône, het jaarlijkse lichtfestival, de stad van de bouchons*, de gezelligheid en gemoedelijkheid, maar bovenal een stad waar je je hart snel aan verliest. Maar nee hoor, onder de Nederlanders staat Lyon beter bekend als de stad van de tunnels, de enorme files en een groot herkenningspunt op de Route du Soleil. De stad is geen populaire vakantie- of stedentripbestemming onder het Nederlandse volk, de stad staat zelfs niet in de top 100 mooiste steden ter wereld van de ANWB Zeer vreemd en zwaar onterecht als je het mij vraagt. Na een half jaar in Lyon te hebben gewoond en gestudeerd kan ik met trots en overtuiging zeggen dat ik dit de mooiste en indrukwekkendste stad van Frankrijk vind. Dus waar blijven de Nederlandse toeristen?
Bekijk hier alle campings in de Rhône-Alpes

Hoe ziet Lyon eruit?

Laatst bleek uit een onderzoek van PwC Global dat Lyon de aantrekkelijkste Franse stad is, gevolgd door Parijs en Toulouse. Voor mij geen verrassende uitkomst: Lyon heeft als stad op alle vlakken ontzettend veel te bieden. Ik vergeleek de stad regelmatig met Parijs, maar dan in het klein. Je vindt er alles wat je van een stad mag verwachten, maar het is er veel minder chaotisch en druk. Met slechts vier metrolijnen is alles te bereiken, maar ook lopend is het prima te doen.
De stad is ingedeeld in arrondissementen waarbij over het algemeen geldt: hoe lager het getal van het arrondissement, hoe dichterbij het centrum van de stad.
Er lopen twee verschillende rivieren door de stad: Le Rhône en La Saône. Tussen die twee rivieren bevindt zich het ‘schiereiland’ Presqu’île. Hier is onder andere Place Bellecour te vinden, een van de grootste pleinen in Europa. Presqu’île wordt gekenmerkt door mooie, statige gebouwen en luxe winkels en boutiques. Je zult hier je ogen uitkijken van de overweldigende luxe en de onvoorstelbaar hoge prijzen. Ook vind je er Hôtel de ville, een van de mooiste, meest statige gebouwen van de stad, de Opéra, een combinatie tussen de oude en moderne bouwstijl en Musée des beaux-arts, het zusje van het louvre in Parijs. Hôtel de ville bevindt zich aan een groot plein: Place des terreaux, hier staat het –zeker in de zomer- vol met terrassen en wordt er genoten van het echte Franse stadsleven onder het genot van een Apéro met een goed glas Franse wijn.
Als je even uit het stadse leven wil ontsnappen, raad ik je aan een kijkje te nemen in Croix-Rousse. Deze gemoedelijke wijk doet eerder aan als een klein dorpje in de stad, wat het onwijs knus en gezellig maakt. Op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag is er van 6 tot 13.30 uur een grote markt te vinden met een enorm aanbod aan verse (en goedkope) producten. Na het doen van de boodschappen ploffen de meeste Fransen neer op een terras voor een goede kop koffie of een glas wijn (vanaf een uur of 11 is het geoorloofd), en genieten daar onder andere van het prachtige uitzicht over de stad.

toeristische deel Lyon

Als je juist het toeristische deel van de stad wil opzoeken, dan moet je in Vieux Lyon zijn. Dit gedeelte van de stad kenmerkt zich door de kleine aparte boutiques, de geur van verse crêpes, de traboules (typisch lyonnaise bouwstijl), en de gezellige sfeer. Aan de top van dit deel van de stad staat de enorme basiliek van Fourvière met een enorm gouden beeld bovenop. Het uitzicht vanaf deze basiliek is fenomenaal, hiervandaan is de hele stad van boven te bekijken. Let wel, je zult in dit deel over het algemeen weinig locals, maar wel een hoog ‘camera-gehalte’ tegenkomen, maar het is zeker een must-see!
Aan de andere kant van de rivier Le Rhône vind je Parc de la tête d’Or. Dit enorme stadspark laat je even vergeten dat je in een grote stad bent. Het is een heerlijke plek om te picknicken, te sporten of even je hoofd leeg te maken. Het bijzondere van dit stadspark is onder andere dat er een dierentuin middenin het park is. Je loopt dus letterlijk tussen de giraffen en zebra’s. Vooral in het weekend is dit een drukbezochte attractie door de lokale bevolking. Dit park mag je absoluut niet missen bij een bezoek aan Lyon, het heeft in elk seizoen zijn charmes.
Richting station ‘Part-dieu’, in het wat modernere stuk van de stad, staat een immens groot shoppingcenter. Hier vind je letterlijk alles wat je nodig hebt. Vlakbij dit shoppingcenter bevinden zich ook Les Halles de Paul Bocuse: een grote markthal waar alle lokale specialiteiten verkocht worden. Vooral oesters en Paté en croûte zijn hier erg in trek. Het bijzondere van Les halles vond ik dat ik er bijna nooit toeristen zag. Vanaf een uurtje of 11 strijken de Fransen neer op een overdekt terras of aan een bar en slurpen het ene na het andere wijntje, en de ene na de andere oester weg. Les halles is dus ook zeker een aanrader om te bezoeken, al is het alleen om een beetje Franse sfeer te ‘proeven’. Welke invulling je daaraan geeft, laat ik aan jou.
Mochten al bovenstaande highlights je nog niet overtuigd hebben om Lyon eens een bezoek te brengen, zoek dan eens naar de twee grote jaarlijkse evenementen in Lyon: Les nuits sonores (vijfdaags muziekfestival in mei) en les fêtes lumières (lichtfestival in december).

Bezienswaardigheden Lyon

• Pignol (arr. 2) – Een theesalon met heerlijk gebak.
• Le pain des jacobins (arr. 2) – Volgens mij de beste bakker van de stad, vooral de (grote) macarons en het heerlijke brood zijn de moeite waard.
• Slake (arr. 2) – Een hippe koffiezaak met kwaliteitskoffie en de daarbij behorende lekkernijen. (Tip: Ga hier eens ontbijten of brunchen op zondag (wel reserveren!) om de drukte een beetje te ontlopen.)
• Chez mounier (arr. 2) – Een erg goede bouchon (typisch lyonnais restaurant), hier vind je alleen gerechten uit de traditionele Franse/ Lyonnaise keuken.
• Boite au café (arr. 1) – Een klein en knus koffietentje waar ze je voorzien van een très très bon café.
• Bintje en zoet (arr. 5) – Een Belgisch frietkot (wat moet dat in Lyon?), waar ze heerlijke friet hebben én kroketten, voor als de heimwee naar Nederland even te groot wordt.
• Crock ’n Roll (arr. 5) – Een lunch/koffiezaakje waar de croques (tosti’s) absoluut de moeite waard zijn!
• Café, comptoir, bouchon, restaurant Thomas (arr. 2) – Een viertal formules van restaurants onder dezelfde naam, vooral de tapas in de comptoir zijn een aanrader!
• Le café Juliette (arr. 6) – Voor een goede borrel na een lange dag, hip, modern, classy.
• LePlanB (arr. 6) – Voor een hapje en een drankje, zeker in het weekend erg druk. Ook LePlanB is erg hip en modern.
Doe het eens anders en kies voor een weekendje Lyon in plaats van het Parijs en het Marseille wat iedereen al kent. Je zult er geen spijt van krijgen!
* Bouchons zijn typisch ‘lyonnaise’ restaurants waar je alleen traditionele Franse gerechten kunt krijgen.

Bekijk hier alle Campings in de Rhône-Alpes